Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


Vogelverschrikker toch géén bouwwerk.

Vorig jaar publiceerden wij dit artikel over een opvallende uitspraak van de Rechtbank Gelderland. In deze handhavingskwestie overwoog de rechtbank dat vogelverschrikkers  in de zogenoemde  categorie ‘Hawk Eyes’ kunnen vallen onder de definitie ‘bouwwerk’ zoals omschreven in de modelbouwverordening. Dat hield in dat u voor het plaatsen van zo’n vogelverschrikker een omgevingsvergunning moest aanvragen. Onlangs heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State deze kwestie heroverwogen.

De Afdeling denkt er namelijk anders over

De Afdeling oordeelde niet in lijn met de uitspraak van de rechtbank. De ‘Hawk Eyes’ vogelverschrikkers zijn volgens de Afdeling bedoeld om slechts kortdurend op dezelfde plek te worden gezet. Om effectief te blijven worden ze daarna verplaatst. Naar oordeel van de Afdeling heeft de rechtbank daarom ten onrechte geconcludeerd dat de vogelverschrikkers bedoeld zijn om langere tijd op dezelfde plaats te functioneren. Dat is volgens de Afdeling dus niet het geval. Bovendien zijn deze vogelverschrikkers volgens de Afdeling geen constructies in de zin van de modelbouwverordening. Het gaat immers slechts om een bal en een buisje die op eenvoudige wijze aan elkaar zijn bevestigd. Het buisje wordt vervolgens in de grond gestoken. Hoe diep in de grond doet daaraan niets af.

Kortom, deze kwestie maakt duidelijk dat ook onze rechtspraak aan verandering onderhevig is. De Afdeling heeft zich in ieder geval niet aangesloten bij de uitspraak van de rechtbank. Dat betekent dus dat u niet langer een omgevingsvergunning voor dergelijke vogelverschrikkers hoeft aan te vragen.


Wij beschikken over de expertise en adviseren u in begrijpelijk taal.

Neem contact op
Bel (0413) 787 147

Of stuur ons een e-mail

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen