Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


Hebt u al een omgevingsvergunning aangevraagd voor uw vogelverschrikker?

Nu denkt u vast: natuurlijk niet! Een vogelverschrikker is geen bouwwerk en dus is daarvoor geen omgevingsvergunning nodig. De rechtbank in Gelderland heeft daar echter een andere visie op. Staat op uw land een vogelverschrikker die voldoet aan de volgende omschrijving: 2 meter hoog, bestaande uit een metalen paal met een diameter van 2,5 centimeter met daar bovenop een bol (Hawk-Eyes) bevestigd die beweegt door de wind? Dan is uw vogelverschrikker een bouwwerk. U moet daarvoor dus wel degelijk een omgevingsvergunning aanvragen.

Wat is een bouwwerk?

De Raad van State heeft al in 2012 eerder overwogen dat voor de definitie van “bouwwerken” aansluiting kan worden gezocht bij de modelbouwverordening. Deze definitie is namelijk niet in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht omschreven. Volgens die definitie is een bouwwerk “elke constructie van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren”.

Rechtbank Gelderland overweegt in de handhavingskwestie aan de rechtbank werd voorgelegd, dat ook bij die vogelverschrikkers sprake is van een constructie. De vogelverschrikkers waar het in die zaak om draaide bestaan immers uit een metalen paal waarop een bol is bevestigd. Bovendien is sprake van enige omvang, omdat de vogelverschrikkers minimaal 2 meter hoog zijn. Daarnaast zijn de vogelverschrikkers bedoeld om voor langere tijd ter plaatse te functioneren. Ze werden weliswaar verplaatst, maar dat was steeds maar een paar meter. Dat doet volgens de rechtbank niets af aan de bedoeling van de vogelverschrikkers om ter plaatse voor langere tijd te functioneren. De eigenaar van de vogelverschrikkers had dus een omgevingsvergunning moeten aanvragen.

Conclusie

Denk niet te snel dat geen sprake is van een bouwwerk. Er is namelijk al snel sprake van een constructie die bedoeld is om ter plaatse te functioneren. Houdt daarmee dus rekening. Twijfelt u? Tip. Raadpleeg even het omgevingsloket.


Wij beschikken over de expertise en adviseren u in begrijpelijk taal.

Neem contact op
Bel (0413) 787 147

Of stuur ons een e-mail

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen