Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


Energielabel C verplicht voor kantoren per 2023.

In 2013 is de overheid met ruim veertig organisaties een overeenkomst aangegaan waarin afspraken zijn gemaakt over energiebesparing, duurzame energie en klimaatmaatregelingen. Één van de doelstellingen van deze overeenkomst is een energieneutraal gebouwde omgeving per 2050. In dit kader is bepaald dat alle kantoren in Nederland vanaf 1 januari 2023 minimaal Energielabel C moeten hebben.

Uitzonderingen

Op deze verplichting geldt alleen voor de volgende gebouwen een uitzondering:

  • kantoren kleiner dan 100 m2;
  • leegstaande kantoorgebouwen;
  • kantoorgebouwen die op de nominatie staan om getransformeerd te worden; en,
  • rijksmonumenten.

Aan de slag!

De eis van het C-label wordt opgenomen in het Bouwbesluit 2012. Beschikt u vanaf 1 januari 2023 dus niet over een Energielabel C, dan mag u het kantoor niet meer gebruiken. Verhuurt u kantoorpanden tot na 1 januari 2023, treed dan in overleg met uw huurders. In sommige gevallen kwalificeren de benodigde werkzaamheden als renovatie in de zin van artikel 7:220 BW. In dat geval moet u de huurder een redelijk renovatievoorstel doen. Hierbij kan de huurder schadevergoeding vorderen.

Hebt u nog geen energielabel? Of voldoet uw label niet? Wacht niet te lang en vraag een maatwerkadvies aan. Met een dergelijk advies wordt snel duidelijk of u maatregelen moet treffen en welke maatregelen dat dan zijn. Vervolgens kunt u een planning maken om deze maatregelen op tijd te treffen.


Wij beschikken over de expertise en adviseren u in begrijpelijk taal.

Neem contact op
Bel (0413) 787 147

Of stuur ons een e-mail

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen