Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


Controleren identiteit en verhaalsmogelijkheden huurder… Waar let je op?

Bij gebrek aan kopers, worden steeds meer woningen verhuurd. Makelaren werken hier natuurlijk graag aan mee. Maar wat als zich dan een huurder meldt? Waar moet men op letten?

Wie is de contractspartij?
De eerste stap is om te bepalen wie de huurder, de contractspartij, wordt. Is dit wel een particulier? Vraag altijd de huurder om zich te legitimeren en maak een kopie van het legitimatiebewijs. Tip: Voor het controleren of de huurder zich met een geldig legitimatiebewijs identificeert, kan men de website https://www.identiteitsdocumenten.nl raadplegen.

Wanneer de huurder de woning samen met iemand gaat bewonen, is het raadzaam om de medehuurder ook de overeenkomst te laten tekenen. Maak hen beide huurder, zodat de huurpenningen op hen allebei verhaald kunnen worden.

Biedt de huurder voldoende verhaal?
De volgende stap is om te controleren of de huurder wel voldoende verhaal gaat bieden. Is de huurder in staat om de huurpenningen te betalen? En ook niet te vergeten: wat als de huurder de huurovereenkomst niet (meer) nakomt? Biedt hij ook voor die situatie voldoende verhaal?

Om te beginnen is het raadzaam om het inkomen van de huurder te controleren. Vraag de huurder waar hij werkt en hoeveel hij verdient. Vraag ook een aantal loonstroken op, zodat ook het werkelijke inkomen gecontroleerd kan worden. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website https://www.nibud.nl. Het Nibud kan eventueel ook berekeningen uitvoeren om de maximaal haalbare hoogte van de woon- en energielasten te berekenen.

Vervolgens is het ook raadzaam om de huurder te vragen of hij al eerder een woning heeft gehuurd. Als dit het geval is, vraag de huurder om een verklaring van de vorige verhuurder. Deze verklaring kan worden gebruikt om te controleren of de huurder van goed gedrag is. Meer specifiek, of hij de huurpenningen steeds tijdig heeft voldaan.

Hoe verkleint u uw risico?
Het vragen van een waarborgsom is binnen het huurrecht heel normaal. Een waarborgsom ter hoogte van 1 of 2 maanden huur is erg gebruikelijk. Wanneer sprake is van een verhoogd risico dat de overeenkomst niet zal worden nagekomen, kan een hogere waarborgsom geëist worden. De huurder moet de waarborgsom betalen voor aanvang van de huurperiode en dient om eventueel verhaal op de huurder veilig te stellen. Tip: Houdt in de gaten dat bij een goede huurder de waarborgsom na afloop van de huurtermijn in principe moet worden terug betaald aan de huurder.

Tot slot kan men om een borgstelling vragen. Praktisch iedereen kan als borg optreden. Bij jonge huurders zijn dit vaak de ouders.


Wij beschikken over de expertise en adviseren u in begrijpelijk taal.

Neem contact op
Bel (0413) 787 147

Of stuur ons een e-mail

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen