Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


Zo kan het dus ook…

Het komt nog steeds voor: U vraagt uw overheid, zoals uw gemeente, om informatie en vervolgens moet u ongelooflijk lang op een reactie wachten. Als u dit verzoek doet met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur dan gaat dat veelal sneller. Dat is ook logisch. Op deze manier lokt u namelijk een zogenaamde beschikking op aanvraag uit. Dat betekent dat als uw gemeente niet op tijd de beschikking neemt, dat de gemeente dan dwangsommen verschuldigd is. Dit volgt uit artikel 4:17 van de Algemene wet bestuursrecht. Daarvoor moet u wel de moeite nemen om de gemeente in gebreke te stellen. Dat is echter vaak de moeite waard. De dwangsommen kunnen in eerste instantie namelijk oplopen tot € 1.260,00.

Dit kost de overheid geld. Veel geld. Zeker doordat erg veel misbruik wordt gemaakt van deze regeling. Eind 2013 heeft de Tweede Kamer daarom een motie aangenomen om dit misbruik te stoppen. In haar brief van 25 juni 2014 heeft minister Plasterk op deze motie gereageerd. Het voorstel is om de Wet Openbaarheid van Bestuur van deze regeling uit te zonderen. Het dwangsom-probleem doet zich namelijk alleen voor bij verzoeken op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Of artikel 4:17 van de Algemene wet bestuursrecht zal worden aangepast zoals minister Plasterk voorstelt, is nog niet bekend. Of het dé oplossing is, weten wij ook niet. Het is in ieder geval wel een duidelijke manier om verder misbruik te voorkomen

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen