Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


De werkkamer in uw huurwoning kunt u aftrekbaar maken voor de winstbelasting.

Gebruikt u een deel van uw huurwoning voor uw onderneming, dan kunt u onder voorwaarden daarvoor kosten aftrekken van de winst. Dit heeft de Hoge Raad onlangs beslist. De Hoge Raad heeft daarbij ook aangegeven welke voorwaarden er gelden en hoe u de aftrek moet berekenen. Bent u een ondernemer die onderneemt in de sfeer van de inkomstenbelasting (werkt u dus vanuit een eenmanszaak, vof of maatschap), dan kan deze uitspraak voor u van belang zijn. De uitspraak is dus niet van toepassing voor werknemers en DGA’s (directeur grootaandeelhouders).

De uitspraak kort toegelicht

Gebruikt u uw huurwoning minstens 10% voor uw bedrijf, dan mag u het huurrecht van de woning tot het ondernemingsvermogen rekenen. Gebruikt u bijvoorbeeld een studeerkamer/kantoorruimte voor het bijhouden van uw administratie of andere werkzaamheden, of werkt u regelmatig thuis? Dan mag u het volledige bedrag aan huur van de winst van de onderneming aftrekken. Daarna moet u wel een correctie aanbrengen vanwege het privégebruik van uw woning. Deze correctie bedraagt in 2016 voor de meeste woningen 1,85% van de WOZ-waarde. Dit verschil brengt u dus ten laste van de winst. Minder belasting betalen dus.

Uit de uitspraak volgt overigens niet of u ook bijkomende kosten van de kamer in aftrek kunt brengen. Uit eerdere rechtspraak leiden wij echter af dat dit kan en dat u een evenredig deel van de overige kosten ook in aftrek kunt brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de OZB en verzekeringen.

Sinds de uitspraak van de Hoge Raad is het dus ook mogelijk om deze kosten bij huurwoningen van de winst af te trekken. Houd daar dus rekening mee bij de nog in te dienen aangiftes. Hebt u hierover vragen? Laat u goed informeren door uw belastingadviseur of boekhouder/accountant.

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen