Aanmelden voor de nieuwsbrief Door Opsteen | advocaat in vastgoed


Afwijzing handhavingsverzoek Wet Markt en Overheid zandwinlocatie.

Op 18 juli 2016 heeft een zand- en grindhandel de Autoriteit Consument en Markt (ACM) verzocht om handhavend op te treden tegen de gemeente Groningen. De gemeente zou op het punt staan om in strijd met de Wet Markt en Overheid te handelen bij het aanbieden van een zandwinlocatie. Op 14 februari 2017 heeft de ACM dit handhavingsverzoek afgewezen. Het verzoek is namelijk prematuur gedaan. De overtreding heeft namelijk nog niet plaatsgevonden. Ook kan niet met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld worden dat die overtreding zich zal voordoen. Om die reden kan ook niet preventief worden opgetreden. Dit is wat ons betreft volledig terecht. Verzoeker om handhaving moet dus nog even geduld hebben.

Helemaal zonder succes?

Nee hoor. De verzoeker heeft wel degelijk wat bereikt met het verzoek. De ACM is in dit besluit namelijk volstrekt duidelijk: ook op het aanbieden van een zandwinlocatie is de Wet Markt en Overheid van toepassing. Gaat de gemeente Groningen (of een andere gemeente) daartoe over, dan moeten de integrale kosten worden doorberekend. Doet de gemeente dit niet, dan overtreedt zij of artikel 25i Mededingingswet of artikel 25j Mededingingswet.

Dit is een betaald artikel

Om dit artikel te lezen heb je ons kennisabonnement nodig. Blijf voor €10 per maand op de hoogte van alle zaken binnen het vastgoedrecht.

Abonneer je nu

U bent op zoek naar
vastgoed advies?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen 24-uur terug.Boek: Grond verhuren als overheid?

5 manieren om het aan te pakken.

Nu bestellen